Ha az ember egyik kezével az orrát fogja be éppen, akkor nem tud segíteni.

Már ősszel felmerült, hogy az érdeklődő 11. és 12. eseknek biológia tanulmányaik kiegészítéseként hasznos lenne részt venni egy boncoláson. Nem kevés erőfeszítés eredményeként április 19. én a Szent Margit Kórház patológiáján Dr Szilágyi Péter jóvoltából sikerült megvalósítanunk szándékunkat.
Néhány jelentkező ugyan visszariadt – páran az utolsó pillanatban – de két vendéggel és nem kevés szorongással végül megérkeztünk a kórházba.
Ott először is reggeliztünk. Szigorú utasításra. – Ez egy kemény két órás munka. Végig állni kell, és én nem akarok ájult látogatókkal foglalkozni – mondta a boncmester, és természetesen igaza volt.
Valóban kemény két órát töltöttünk a boncteremben. Végig, mert az egyik vendégünkön kívül az érdeklődés mindenkiben legyőzte a rossz érzéseit. Úgy gondolom, hogy az anatómiai és biológiai ismereteken kívül is nagyon sokat tanultunk az emberről.
„A biológiának nagyon sok érdekes területe van, de aki emberekkel akar foglalkozni, az, jó, hogy ha mielőbb megtanulja, hogy az ember az olyan lény, aki vérzik, hány, hörög, szaga van. Ha az ember egyik kezével az orrát fogja be éppen, akkor nem tud segíteni. Aki ezt nem bírja, az foglalkozzon mással.” – mondta bevezetőjében a doktor úr. Egyetértünk vele, és ezért tervezzük, hogy jövőre is megismételjük ezt a látogatást az érdeklődő gyerekekkel.
A cikket írta: Sándorfi Katalin és Cselényi Péter